Team in Corona-tijd

Blog afbeelding (2)
Thuiswerken in Coronatijd. Wat doet dat met de teamgeest, collegialiteit en werkdruk? Wat kun je doen om elkaar niet te verliezen.

En daarmee doel ik op het team. Van een team met collega’s dat elkaar vrijwel dagelijks ziet, regelmatig samen aan de vergadertafel zit, maar ook tijdens de lunchpauze of bij de koffieautomaat of kopieerapparaat elkaar tegenkomt, zijn we nu ineens allemaal thuiswerkers geworden. Thuiswerkers met af en toe een online-meeting. Geen zicht op wat de ander doet, lastiger om teamafspraken te maken en een leidinggevende die ineens voor een hele nieuwe uitdaging staat ; hoe geef ik leiding aan een team op afstand?

Het is een team maar zo voelt het even niet.

Voor- en nadelen van thuiswerken

Een zoektocht op google brengt de nodige voor- en nadelen aan het licht.

Online vergaderen wordt door velen gezien als een groot voordeel van werken op afstand. Deze vergaderingen lijken efficiënter te verlopen dan live. Ze worden strakker geleid dan aan de vergadertafel, er wordt niet door elkaar gesproken en men zegt alleen het hoognodige.

Het nadeel laat zich hiermee ook aanwijzen. Je loopt sociale contacten mis, hoe gaat het nu écht met je collega? Lichaamstaal, waardoor je kan inschatten hoe die ene opmerking nu echt bedoeld is, ontbreekt. Misverstanden ontstaan en worden niet na de vergadering even met elkaar besproken op de gang.

Grens tussen werk en privé vervaagd

Op kantoor is het makkelijker ‘iets tegen je manager aan te houden’, fysiek te tonen hoe hard je aan het werk bent. Nieuwe collega’s hebben tijd nodig om ingewerkt te worden. Voor hen valt het niet mee om in de nieuwe organisatie hun plek te vinden en te ervaren wat tot hun takenpakket hoort. Zij hebben extra ondersteuning nodig.

Thuiswerkers blijken eerder geneigd om ook in de avonduren of het weekend nog werkzaamheden te verrichtten. Als je het kantoorpand verlaat dan is normaal gesproken de werkdag afgesloten. Werk je op afstand dan is het verleidelijk om langer door te werken en continu bereikbaar te willen zijn. De grens tussen werk en privé vervaagd. Parttimers zijn in de normale werksituatie slechts een aantal dagdelen per week fysiek aanwezig. Nu zij thuis werken vervagen deze werktijden en wordt er veel vaker een beroep op hen gedaan buiten hun werkuren.

Wat kun je eraan doen om het contact met elkaar niet te verliezen en de werkdruk acceptabel te houden ?

Deel deze blog

Deel deze blog!

Vond jij deze blog leuk om te lezen? Laat het weten aan vrienden of familie! Of bewaar hem zodat je het later nog eens terug kunt lezen.

Allergie vanuit NEI bekeken

Een allergie vanuit NEI bekeken

Allergieën komen steeds vaker voor. Heeft dit alleen te maken met onze voeding en omgeving ? Of probeert ons lichaam ons iets duidelijk te maken ? Met NEI zoeken we naar de diepere oorzaak.

Lees meer...

Angelique Driesen

info@praktijkepona.nl
+31 6 14 21 78 96

Praktijk Epona

Voorkoopstraat 3, 
4112NM Beusichem